חיך שסוע: תיקון מומים מולדים בתינוקות

img

כל ההורים לעתיד מייחלים שההיריון יעבור בשלום ושתינוקם ייצא בריא ושלם. כולנו נולדים שונים וכל תינוק מתפתח באופן אחר וייחודי לו. לצערנו, ישנם מומים מולדים שאחוז מהתינוקות נולדים איתם ועד היום לא נמצאה הסיבה המדויקת להופעתם. חיך שסוע הוא מצב בו החיך של התינוק לא נסגר כשורה בזמן התפתחותו והתינוק נולד עם חיך לא שלם – מצב המצריך התערבות כירורגית. ברוב המכריע של המקרים הניתוח יתבצע בקרב תינוקות, אך ניתן גם לעבור אותו כאשר הילד מתבגר, למרות שכמובן עדיף לטפל במצב כמה שיותר מוקדם להחלמה ותפקוד מיטביים. הגיל האופטימלי לניתוח יהיה בטווח הגילאים 9-12 חודשים, לפני שהתינוק מתחיל לדבר (ע"מ למנוע פגישה בהתפתחות השפתית מצד אחד), אך לא מוקדם מדיי (בכדי להימנע מפגיעה אפשרית בגדילה של הלסת העליונה מהצד האחר). במאמר זה נסביר מהו חיך שסוע, מה ההבדל בין מצב זה לשפה שסועה וכיצד ניתן לטפל בו.

מה זה חיך שסוע?

חיך שסוע, או באנגלית Cleft Palate, הוא פיצול או פתח בחלל הפה, באזור החיך – בין חלל הפה לחלל האף. מצב זה עלול לפגוע בחיך הקשה, הלא הוא החלק הקדמי הקשה של גג הפה, או בחיך הרך- החלק האחורי הרך של חלל הפה. במקרים בהם קיים חיך שסוע בלבד ללא שפה שסועה, קשה לאבחן את המום טרם הלידה. הגורם המדויק למומים האלה עדיין אינו ברור. קרוב לוודאי שמדובר בשילוב של גנטיקה ושל גורמים סביבתיים. כאשר ישנו מצב של חיך שסוע, חשוב לטפל בו במהרה, שכן המום גורר בעיות בדיבור, באכילה ובשתייה.

משום שהאזור בו המום מופיע הוא כה עדין וביכולתו להשפיע על המראה החיצוני באופן משמעותי, הניתוח מתבצע על ידי כירורגית מומחית לרפואה פלסטית של תינוקות וילדים וקרניופיישל כחלק מטיפול כולל של צוות מומחה רב-תחומי (אא"ג, פה ולסת, קלינאית בתקשורת, עובדת סוציאלית). ביכולתו של הניתוח לתקן את המום, לסגור את הפתח ולהקנות לתינוק מראה "רגיל" ואסתטי המאפשר לו לאכול, לשתות ולדבר באופן תקין.

מה ההבדל בין חיך שסוע לשפה שסועה?

שפה שסועה היא פיצול של שני צדי השפה העליונה. מצב זה יכול להופיע בדרגות שונות. החל ממצבים קלים המכונים שסע לא שלם, בהם מופיע השסע באזור השפה בלבד; דרך מקרים חמורים יותר בהם השסע גדול ומגיע עד לחלל האף, הנקראים שסע שלם; ועד לשסע דו צדדי לרבות מעורבות של רכס החניכיים.

את צורות המום השונות מחלקים לפי המיקום של השסע ולפי מידת המעורבות של האף. רוב המומים האלו פוגעים בצד אחד של השפה בלבד, אך בכ-20% מהמקרים המום יכול להופיע בשני צדי השפה.

תינוק עלול לסבול מחיך שסוע ללא שפה שסועה ולהיפך. בכ-70% מהמקרים נוצרת פגיעה גם בשפה ובכ-30% הגיעה היא בחיך בלבד. ברוב מרבית המקרים מדובר במום בודד, ללא מומים נוספים, אך ישנם מצבים בהם מדובר בסימן לבעיות מורכבות יותר. חיך שסוע הוא מצב שניתן לתקן באמצעות ניתוח המתבצע על ידי מומחית לרפואה כירורגית ואסתטית עם התמחות-על בפלסטיקה של תינוקות וילדים וקרניופיישל ובמסגרת צוות רב-תחומי.

ניתוח לתיקון חיך שסוע

בזכות התקדמות הטכנולוגיה בתחום הרפואה האסתטית, ניתן לתקן את המום המולד באמצעות ניתוח לתיקון חיך שסוע.

ניתוח לתיקון חיך שסוע אורך לרוב בין 3 ל-4 שעות ומתבצע על ידי כירורגית פלסטית מומחית עם התמחות-על בפלסטיקה של תינוקות וילדים וקרניופיישל. סגירת השסע נעשית באמצעות רקמות מקומיות או אזוריות בחלל הפה. בתקופת ההחלמה שלאחר הניתוח בשבועיים הראשונים, התינוק לא יכול לינוק, לשתות מבקבוק או למצוץ מוצץ. ההאכלה שלו צריכה להתבצע באמצעות כפית או במזרק.

אולי יעניין אותך גם:

הקודם   הבא

איך בוחרים מנתח פלסטי בשנת 2023

ניתוח פלסטי הוא הרבה יותר מ"רק" פעולה כירורגית. מדובר בתהליך שמעורבים בו גם רגשות משמעותיים, ולמעשה במידה רבה הוא מהווה הגשמת חלום. על-מנת להוביל לשינוי החיובי ביותר האפשרי נדרשות גם מיומנות טכנית...

להמשך קריאה
דר מיכל בנקלר מנתחת פלסטית

ניתוח מאמי מייקאובר: דגשים, מחירים ומה שביניהם

מאמי מייקאובר הוא שם כולל לשילוב של למספר הליכים כירורגיים בתחום הרפואה הפלסטית. הניתוח אידאלי בייחוד עבור נשים שסיימו ללדת ולהרכיב את התא המשפחתי שלהן ורוצות להחזיר את גופן למבנה והמראה שהיה לו בעבר לפני...

להמשך קריאה
מאמי מייקאובר דר בנקלר