כאשר נולדים ילד או ילדה עם חך או שפה שסועים, זה בוודאי יכול להעלות לא מעט חששות ודאגה בקרב ההורים והמשפחה. האם זה משהו שאפשר לתקן? המקרה נפוץ? האם זה ישפיע על המצב החברתי שלו? ראשית, דעו כי מצב זה הוא בר תיקון והוא נפוץ יותר ממה שאתם עלולים לחשוב. במאמר הבא נפרט את כל המידע שאתם צריכים לדעת על שפה שסועה וחך שסוע. והכי חשוב, איך בוחרים היכן ואצל מי הכי כדאי לטפל בבעיה זו.
נפתח עם נתון שיסבר את אוזניכם – אחד מכל 700-800 ילדים בממוצע, נולד עם שפה שסועה ו/או חך שסוע. זהו למעשה המום המולד השכיח שהרפואה המודרנית יודעת איך לטפל ולתקן אותו.
ניתוח לתיקון חך ושפה שסועים, הוא אמנם לא ניתוח נדיר, אך כזה שמצריך מיומנות ובקיאות ספציפית בתחום. ד"ר מיכל בנקלר הינה מומחית ובעלת ניסיון עשיר בניתוח לתיקון חך ושפה שסועים.
מהי שפה שסועה?
שפה שסועה (Cleft Lip) היא מצב בו נוצר פיצול של שני צידי השפה העליונה. הפיצול יכול להופיע ברמות חומרה שונות. אם מופיע שסע חלקי בלבד – מצב זה נקרא שסע חלקי. מקרים קשים יותר בהם מופיע שסע ארוך שמגיע עד לחלל האף ויכול גם לעבור דרך אזור החניכיים והחך הקדמי, מוגדרים כשסע שלם.
הרוב המכריע של השסעים המופיעים מוגדרים כשסעים חד-צדדיים. מסיבות שטרם ידועות לנו, הם מופיעים יותר בצד שמאל. שסעים דו-צדדיים פחות נפוצים. הם מאופיינים בשפה עליונה המפוצלת פעמיים, כלומר בשני הצדדים כאשר חלקה המרכזי מתחבר לאזור האף. ככלל, שסעים נפוצים יותר אצל בנים, כאשר חך שסוע ללא שפה נפוץ יותר אצל בנות.
מה הוא חך שסוע?
חך שסוע (Cleft Palate) הוא למעשה מצב בו נוצר פתח בתקרת חלל הפה לכיוון חלל האף. אותו פתח יכול אף לכלול את החלק הקדמי והקשה של חלל הפה. או לחילופין רק את החלק הרך והאחורי יותר, זה שקרוב יותר לענבל.
האם שפה שסועה מופיעה בהכרח לצד חך שסוע?
התשובה היא לא. אין שפה שסועה מחייבת הופעה של חך שסוע ולהיפך. בנוסף, הרפואה לא מצביעה על קשר ישיר בין הופעתם ביחד או לחוד. כל תינוק יכול להיוולד עם אחד מהמומים או עם שניהם באותה המידה.
שפה וחך שסועים יכולים גם להופיע כחד-צדדיים, כלומר רק בצד אחד של הפה, או להופיע כדו-צדדיים. כאשר יש רק חך שסוע בלבד ללא שפה שסועה – הקושי לאבחן זאת לפני הלידה גובר. דבר נוסף שחשוב לקחת לתשומת הלב, הוא שלרוב המום בדמות שפה וחך שסועים יכולים להופיע כמום בודד מבלי להצביע על בעיות נוספות (כ-70% מהמקרים). במקרים לא מעטים מום זה יכול להצביע על בעיות מורכבות יותר.
מהם הגורמים להופעת המום ומתי זה קורה?
חשוב לומר שהגורם המדויק לתופעה זו עדיין אינו ברור לגמרי. אך בעולם הרפואה סבורים שקרוב לוודאי מדובר בשילוב של גנטיקה וגורמים סביבתיים אחרים. שפה וחך שסועים הם כאמור מומים מולדים, שמתרחשים בשלב מוקדם של ההיריון. ההערכה היא שזה קורה בין השבוע ה-5 לשבוע ה-9 להיריון.
תיקון חך ושפה שסועים בצורה היעילה ביותר
ד"ר מיכל בנקלר הינה מומחית בכירורגיה פלסטית ואסתטית, כאשר מומחיות העל שלה הינה בחך ושפה שסועים. כמנהלת שירות לפלסטיקה של תינוקות, ילדים ונוער, היא מובילה את הטיפול בנושא השפה והחך השסועים. לרשות ד"ר בנקלר עומד צוות מיומן ומקצועי אשר הרכיבה. הצוות כולל בין היתר רופאי פה ולסת, רופאי ילדים, רופאי אא"ג, קלינאי תקשורת, מרפאה בעיסוק, עו״ס ומומחים מגוונים מתחומים נוספים.
הטיפול עצמו מתחיל למעשה כבר מהשלב הטרום לידתי. דרך הלידה והקניית הרגלי אכילה נכונים מבקבוקים ייעודיים, הרכבת סד מיוחד בשבועות הראשונים במידת הצורך, בדיקת אא"ג ושמיעה ועוד. הניתוח לשפה שסועה יתקיים בגיל 3 חודשים, כאשר ניתוח חך יערך באזור גיל 9-12 חודשים.
בנוסף לכך, הצוות וד"ר בנקלר ישמרו על מעקב צמוד, התפתחות תקינה וטיפולים נוספים בהמשך במידת הצורך, לצד ליווי מסור, כנה ואדיב לתינוק ולכל המשפחה.